Legea nr. 448/2006 republicata, la articolul nr.68 prevede:

Pana la data de 31 decembrie 2007, proprietarii de spatii hoteliere au urmatoarele obligatii: 
a) sa adapteze cel putin o camera pentru gazduirea persoanei cu dizabilitati care utilizeaza fotoliul rulant; 
b) sa marcheze prin pavaj sau covoare tactile intrarea, receptia si sa detina harta tactila a cladirii; 
c) sa monteze lifturi cu insemne tactile.

Cum vedem aceste obligatii daca vom privi din toate unghiurile posibile. In prima faza vom privi din punctul de vedere legal. Unde-i lege nu-i tocmeala spunea un proverb. Obligatia este obligatie si trebuie pusa in aplicare, doar ca in 2018 nu prea vedem un hotel care sa respecte aceste criterii.

Daca privim din punctul de vedere a persoanei cu dizabilitati, legea pune la punct un lucru care trebuia sa fie o normalitate de peste 10 ani de zile. Oricum nici macar simplele rampe de la institutii nu se respecta , inclinatia lor este o batjocura pentru oricine care ar avea impresia ca o poate urca cu un scaun rulant. Verificarile nu exista, dar cine sa o faca, mai ales atunci cand sectiile de politie, primariile si judecatoriile nu au in multe locuri din tara rampe macar.

Din punct de vedere al hotelierului va fi o investitie in plus, o corvoada pentru cei care nu sunt interesati de subiectul persoanelor cu dizabilitati. Din pacate, statul roman nu a venit in 10 ani de zile cu un program de fonduri europene pentru aceasta obligatie, care ar putea imbunatati si alte lucruri cu aceasta ocazie in zona hoteliera. Totusi in 10 ani se puteau face multe. Dar cine ? Ministerul Muncii si Justitiei Sociale are un departament numit Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Dizabilitati, de la care nu vedem decat proiecte pe hartie si tocare de fonduri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here